…despre luminite stridente, brazi impodobiti.. si Disneyland

Pe cand ma gandeam si eu, alaltaieri, ca in sfarsit vom intra in normalitate si ca anul acesta vecinii nu o sa-si mai cocoteze pe balcoane, acoperisuri, geamuri sau pe garduri tot felul de instalatii luminoase, coronite, braduleti, globuri, etc., imi dau acum seama ca m-am inselat, din nou.
Nu e anul schimbarii..nu acesta.
Au fost doar prinsi mai nepregatiti ca anul trecut si de aici intarzierea ( falsa mea speranta ). Poate 2014 ?

Acum e bine. E frumos pe strada mea. Seamana a Disneyland. Se ia un GPS ( volum maxim ), se inchide ochii si se purcede spre destinatie( sperand ca nimeresti casa ). Ai si varianta clasica… daca vrei sa ajungi acasa hipnotizat, cu dureri de ochi si vedere incetosata.

Las in urma casele, inca neninse, si ma opresc pentru cateva minute ca sa privesc luminitele multicolore ce se zareau la toate geamurile blocurilor. Primele ganduri care mi se infiripa in minte sunt: amalgam de culori, kitsch* ieftin si strident, haos total. Oare cand vom scapa de toate aceste obiceiuri pagane si fara sens ? E secolul 21 totusi..
Stim cu totii ce se colinda mai nou de craciun: cantece si colinde antisemite sau cu tematici necrestine. In loc sa amintim de nasterea lui Isus si scopul venirii lui Hristos noi impodobim brad si cinstim acea bucata de lemn cantand “O, brad frumos” si alte colinde care nu au nici o origine biblica sau crestina.
“Până când vreţi să şchiopătaţi de amândouă picioarele? Dacă Domnul este Dumnezeu, mergeţi după El; iar dacă este Baal, mergeţi după Baal!” – 1 Imparati 18:21

Cititi cu atentie pasajul urmator:

“Caci obiceiurile popoarelor sunt desarte. Taie un lemn din padure; mana mesterului il lucreaza cu securea; il impodobeste cu argint si aur, si ei il tintuiesc cu cuie si ciocane ca sa nu se clatine.
Dumnezeii acestia sunt ca o sperietoare de pasari intr-un ogor de castraveti si nu vorbesc; sunt dusi de altii, pentru ca nu pot sa mearga. Nu va temeti de ei, caci nu pot sa faca niciun rau si nu sunt in stare sa faca niciun bine.
Toti laolalta sunt prosti si fara minte, stiinta idolilor nu este decat desertaciune, e lemn! 
Ei aduc din Tarsis foite de argint si aur din Ufaz; mesterul si mana argintarului le pun in lucru; hainele acestor dumnezei sunt de materii vopsite in albastru si in purpura, toate sunt lucrate de mesteri iscusiti. 
Atunci se arata omul cat este de prost cu stiinta lui, si orice argintar ramane de rusine cu chipul lui cioplit; caci idolii lui nu sunt decat minciuna si nu este nicio suflare in ei; sunt un lucru de nimic, o lucrare inselatoare, si vor pieri, cand va veni pedeapsa.” – Isaia 3-5, 8-9, 14-15

© Florin Cojan
 

————————————
* pleonasm intentionat
Kitsch= este un termen care provine din limba germană și denotă stil prost, de prost gust, deseori în legătură cu diletantism artistic. De obicei kitsch se folosește în legătură cu obiecte pseudo-artistice de prost gust, față de stiluri cu adevarată valoare artistică și estetica sofisticată.
         = este cea mai largă categorie sau gen artistic, reprezentând arta simplificată ieftin și adesea produsă în serie, care apelează la stridență, artificiu, zgomot și pompă pentru a reține atenția, pentru a zgâlțâi simțul, pentru a satisface fără probleme și consecințe, pentru a fi fără prea multă bataie de cap sau filozofie.